Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Łososia od wieków uważano za rarytas. Nawet dziś, gdy łatwiej go zdobyć, wciąż ma status ryby wykwintnej. Najcenniejszy w łososiu jest delikatny smak i dlatego doprawia się go subtelnie. Niektórzy zapiekają go w miodowo-musztardowym sosie i posypują orzechami, lecz nawet smażony na grillu lub patelni, delikatnie zmacerowany w ziołach i przyprawach, prezentuje się i smakuje bardzo szlachetnie.
Łosoś ze szpinakiem
Składniki (dla 4 osób): 4 filety z łososia (po ok. 200 g), 8 łyżeczek soku z cytryny, 700 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry, 500 g świeżego szpinaku (lub 250 g mrożonego w liściach), 0,5 l bulionu drobiowego, 80 ml śmietanki 18%, olej, produkty Kamis: 2 łyżeczki Przyprawy do ryb, 4 łyżeczki Czosnku granulowanego.
Przygotowanie:
1. Każdy filet posyp 1/2 łyżeczki przyprawy, polej 1 łyżeczką soku z cytryny, i 1 łyżką oleju. Odstaw w chłodne miejsce na pół godziny.
2. Filety ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku z funkcją grill w temp. 250°C przez 15 minut.
3. Na patelnię wlej 4 łyżki oleju, wrzuć ziemniaki i smaż 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Wlej bulion, dodaj czosnek, szpinak i gotuj, aż szpinak i ziemniaki będą miękkie. Dodaj śmietankę.
5. Łososia podawaj ułożonego na warstwie ziemniaków ze szpinakiem i polanego 1 łyżeczką soku z cytryny.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać
jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.