Zastosowanie: pieczywo, zupy, gulasze, mięso
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej przepisów na www.DoradcaSmaku.pl
Warto wiedzieć
Kminek roztacza charakterystyczny, przyjemny aromat, a także nadaje intensywnego smaku przygotowywanym wypiekom. Doskonale komponuje się z tłustymi daniami. Idealny do tradycyjnych polskich zup takich jak: kapuśniak, grzybowa czy grochowa oraz potraw jednogarnkowych.
Polędwica wieprzowa z szynką parmeńską i mozzarellą
Składniki:
400 g oczyszczonej polędwicy wieprzowej, 1 ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry, 100 g plastrów szynki parmeńskiej, 1 pęczek bazylii, 2 gałązki rozmarynu, 8 zielonych oliwek, 8 czarnych oliwek, 6 pomidorów koktajlowych, 6 pieczarek, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki masła klarowanego, 4 łyżki oliwy z oliwek.
Do smaku:
sól morska, pieprz czarny mielony, Kminek cały Nadir, papryka słodka, cząber suszony, liść lubczyku suszony.
Sposób przygotowania:
Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na ukośne plastry o grubości ok. 3 cm. Mięso przykrywamy folią spożywczą oraz rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószamy z obu stron kminkiem, papryką i cząbrem. Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno: plaster mozzarelli, listek bazylii, plaster szynki parmeńskiej. Szynkę zawijamy tak, aby otoczyła mięso. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i 3 łyżki masła. Mięso smażymy mniej więcej po 2 minuty z każdej strony. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Pomidorki kroimy na pół, a czosnek na mniejsze kawałki. Pieczarki smażymy na rozgrzanej suchej patelni, aż się zrumienią. Następnie dodajemy łyżkę masła, gałązki rozmarynu, pomidorki, czosnek i oliwki. Polędwiczki podajemy z aromatycznymi dodatkami z patelni.
Kminek cały.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler i
orzeszki ziemne.
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, gorczyca, orzeszki ziemne, soja