Jedna porcja (30 g) dostarcza: energia 440 kJ 104 kcal 5%*
w 100 g 1466 kJ/347 kcal
* referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia o płaskim dnie nalać około 0,5 cm oleju i podgrzać na wolnym ogniu. Na mocno rozgrzany olej wrzuć ziarna kukurydzy, tak aby każde ziarno znajdowało się w całości w oleju. Doprawić solą. Przykryć naczynie pokrywką. Podgrzewać na średnim ogniu. Od czasu do czasu potrząsnąć naczyniem. Po ustaniu pękania ziaren naczynie zdjąć z palnika. Ciepła, chrupiąca kukurydza jest gotowa. Życzymy smacznego.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jeden z najstarszych przysmaków świata - już 5000 lat temu delektowali się nim Aztekowie, którzy do prażenia ziaren kukurydzy używali płytkich naczyń z otworem w pokrywie. W ciągu kolejnych stuleci popcorn zawojował całą Amerykę. Indianie Irokezi przyrządzali m.in. popcornową zupę, a nawet popcornowe piwo. Schyłkiem XIX wieku na ulicach Chicago czy Nowego Jorku pojawiły się maszyny do prażenia smakowitej przekąski, ale jej niekwestionowane panowanie rozpoczęło się wraz z erą telewizji.
Spiżarnia z czterech stron świata
Bakalie Aga-Holtex są wyśmienitą przekąską oraz wspaniałym dodatkiem do wielu potraw, czyniąc wyjątkową każdą z nich. Dekoracje wykonane z naszych bakalii mogą stać się istnym arcydziełem. Najcudowniejszy jest jednak ich smak, którym natura tak szczodrze je obdarowała.
Kukurydza do prażenia
Produkt może zawierać śladowe ilości migdałów, orzechów ziemnych oraz innych orzechów i sezamu.
Producent: ZPH „AGA-HOLTEX" sp. j. A. Holcman-Kos, W. Kos
ZPH „AGA-HOLTEX" sp. j. A. Holcman-Kos, W. Kos
ul. Dworcowa 11
43-502 Czechowice-Dziedzice
Polska
E-mail: agaholtex@agaholtex.pl
www.agaholtex.pl