Przechowywać w suchym miejscu.
Bułka tarta powstaje ze zmielenia bądź starcia suchego pieczywa. Wykorzystywana jest przede wszystkim jako panierka do mięs i warzyw. Często dodaje się ją również do mięsa mielonego aby zwiększyć jego objętość. Stosowana jest również do posypywania blach lub form pod ciasto, aby podczas pieczenia nie przywarło ono do brzegów.
Knedle z bułką tartą i śliwkami
Składniki dla 4 osób, czas przygotowania 40 minut.
Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, 100 g miękkiego masła, 3 żółtka, ¾ szklanki mleka, około 200 g bułki tartej, 10 śliwek, cukier.
Przygotowanie: bułkę tartą zarumienić na suchej patelni i ostudzić. Następnie zalać ½ szklanki mleka, wymieszać i odstawić aż bułka wchłonie mleko. Miękki masło utrzeć wraz z żółtkami i bułką tartą na gładką masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodać pozostałe mleko. Dodać szklankę mąki, wyrobić ponownie ciasto i odstawić na 15 minut do lodówki. W międzyczasie umyć śliwki, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Schłodzone ciasto podzielić na około 10 równych części. Z każdej uformować kulkę i lekko rozpłaszczyć. Nałożyć śliwkę, posypać cukrem i zlepić, formując knedle. Obtoczyć w pozostałej mące. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić knedle. Gotować około 3 minuty do czasu ich wypłynięcia. Można podawać ze śmietaną, cukrem lub cynamonem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz na stronie:
www.cenos.pl
i na Facebook.com/Cenosinspiruje
Bułka tarta