Zastosowanie: Sól peklowa przeznaczona jest do peklowania mięsa.
Dozowanie
Ilość mięsa 1 kg / Ilość Soli Peklowanej 100 g / Ilość wody 1,5 l
Ilość mięsa 2 kg / Ilość Soli Peklowanej 150 g / Ilość wody 2,3 l
Ilość mięsa 3 kg / Ilość Soli Peklowanej 200 g / Ilość wody 3,0 l
Ilość mięsa 4 kg / Ilość Soli Peklowanej 250 g / Ilość wody 3,8 l
Ilość mięsa 5 kg / Ilość Soli Peklowanej 300 g / Ilość wody 4,5 l
Sól peklowa nie jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Tysiące przepisów znajdziesz na: DoradcaSmaku.pl
Zastosowanie: Sól peklowa przeznaczona jest do peklowania mięsa.
Sposób przygotowania:
Pekolwane mięso:
Przygotować mięso, Sól pekolwą Prymat i wodę w ilości zgodnej z tabelą dozowania zamieszczoną na opakowaniu. Do wody dodać przyprawy wg własnego uznania, np. Pieprz czarny ziarnisty, Liść laurowy suszony, Ziele angielskie całe Prymat, świeży czosnek.
Wodę z przyprawami doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać Sól peklową Prymat i dokładnie wymieszać. Mięso przełożyć do naczynia i zalać przygotowaną solanką. Solanka musi przykrywać mięso.
Mięso peklować przez 10 dni w temp. 2-6°C. Co 2 dni obrócić mięso w solance w celu lepszego rozprowadzenia solanki w mięsie. Przed wędzeniem mięso opłukać. Po peklowaniu mięso powinno być poddane obróbce termicznej.
Azotynowa sól peklująca, drobnoziarnista.
Produkt może zawierać:
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler i
orzeszki ziemne.