Przygotuj
1 kg owoców
350 g cukru żelującego
garnek z grubym dnem
Przygotowanie dżemu
Przygotuj owoce: umyj, odszypułkuj, pozbaw pestek i ewentualnie rozdrobnij. Przygotowane owoce (1 kg) wymieszaj z cukrem żelującym. W przypadku użycia mało soczystych owoców dodaj 5 łyżek wody.
Podczas przyrządzania dżemów z brzoskwiń dodaj łyżeczkę kwasku cytrynowego Delecta.
Zagotuj ciągle mieszając, następnie trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty.
Zestaw z ognia. Mieszaj masę do zniknięcia piany. Gorącym dżemem napełnij czyste, wyparzone słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na kilka minut do góry dnem.
Dobre rady
Aby jak najdłużej zachować witaminy naturalnie zawarte w owocach, gotowy dżem przechowuj w zamkniętych słoikach w chłodnym zaciemnionym miejscu.
Po otwarciu dżem przechowuj w lodówce.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zachowaj smak lata
Ten doskonały produkt do przyrządzania konfitur i dżemów pomoże Ci zapełnić spiżarnię znakomitymi przetworami.
Nadaje się do sporządzania dżemów ze wszystkich rodzajów owoców.
Teraz smak lata zagości na dobre na Twoim stole.
Zastosowanie
Doskonała mieszanka do szybkiego sporządzania niskosłodzonych dżemów i konfitur.
Delecta - Prosto z serca
Mieszanka żelująca w proszku
Produkt może zawierać
gluten, jaja, mleko i soję.