Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisów szukaj na: www.oetker.pl
Żelfix 2:1
Na 1 kg owoców + 0,5 kg cukru lub 0,75 l soku + 0,4 kg cukru
Z Żelfixem 2:1 Dr. Oetkera szybko przygotujesz pyszne przetwory.
Sposób przyrządzania:
1. Odważ 1 kg umytych, wypestkowanych i rozdrobnionych owoców lub odmierz 0,75 l soku.
2. Żelfix dokładnie wymieszaj z owocami lub sokiem. Zagotuj ciągle mieszając.
3. Dodaj 0,5 kg cukru. Zagotuj ponownie i gotuj jeszcze 1 min (owoce twarde i mniej rozdrobnione gotuj 3 do 5 min). Zdejmij z ognia i mieszaj do zaniku piany.
4. Gorącą konfiturę lub galaretkę nałóż do słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknij. Słoiki ułóż na ok. 5 min dnem do góry.
Wskazówki:
- Aby zachować świeży kolor i wyostrzyć smak konfitur ze szczególnie słodkich owoców, dodaj sok z 1 cytryny lub szczyptę Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera.
- Przy przyrządzaniu konfitury z większej ilości owoców przyjmij proporcje: 2 kg owoców + 2 Żelfixy + 1 kg cukru. Nie zaleca się stosowania jednorazowo większej ilości składników.
Z Żelfixem Dr. Oetkera możesz przygotować również przetwory na bazie warzyw, takich jak pomidory, papryka czy cukinia.
Mieszanka żelująca w proszku.
Możliwa obecność
GLUTENU i
MLEKA.