FSC - www.fsc.org, Mieszany, Papier z odpowiedzialnych źródeł, FSC C151350
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie www.kamis.pl
Kurczak duszony z bakłażanem
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 55 min
Porcje 4
Składniki:
600 g udek z kurczaka bez skóry i kości
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka po węgiersku Kamis
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju
1 mały bakłażan pokrojony w grubą kostkę
1 czerwona cebula pokrojona w cząstki
1 papryka czerwona pokrojona w grubą kostkę
150 ml czerwonego wytrawnego wina
1 puszka pomidorów bez skóry
100 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanej mięty
1. Udka natrzyj przyprawą, odstaw na 1 godzinę.
2. Kurczaka oprósz mąką, podsmaż na patelni na złoty kolor, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj warzywa, wino i pomidory.
3. Piecz w piekarniku ok. 50 min w temperaturze 175 °C.
4. Podawaj z kwaśną śmietaną i miętą.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
Wyprodukowano w Polsce