Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
więcej inspiracji na: Uwielbiam.pl
Lubella Tradycja od 1881
Polska Marka
Makaron ryżowy wstążki z krewetkami i warzywami
Przepis
Składniki (dla 2 osób):
- 100 g makaronu ryżowego wstążki
- 200 g krewetek
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju (sezamowego lub innego roślinnego)
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub świeżego startego (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- szczypta płatków chili lub papryki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na oleju podsmaż posiekany czosnek, dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę i smaż 2-3 minuty.
- Dodaj oczyszczone krewetki i smaż, aż będą różowe.
- Połącz sok z cytryny, imbir i ewentualnie chili, a następnie wlej na patelnię i smaż 1 minutę.
- Dodaj makaron, dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i posyp posiekaną dymką.
- Podawaj od razu - najlepiej smakuje na świeżo.
Makaron ryżowy wstążki.
Wyprodukowano w Wietnamie