Zastosowanie: mięsa, dania jednogarnkowe, dania warzywne, zupy
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej przepisów na www.DoradcaSmaku.pl
Warto wiedzieć
Majeranek jest powszechnie używany do dań kuchni polskiej.
Doskonale komponuje się z tymiankiem.
Zazwyczaj dodaje się go na końcu gotowania, aby zachować jego delikatny smak.
Wegetariański smalec z kiszonym ogórkiem
Składniki:
200 g ugotowanej cieciorki, 1/2 szklanki rosołu warzywnego, 2 duże pokrojone w kostkę cebule, 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku, 1 obrane i pokrojone w kostkę kwaśne jabłko, 6 sztuk suszonych pomidorów, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 5 sztuk pokrojonych w kostkę suszonych śliwek, 5 sztuk pokrojonych w kostkę suszonych moreli, kromki chleba żytniego.
Do smaku:
Majeranek suszony Nadir, papryka wędzona słodka mielona, lubczyk suszony, sól morska.
Do dekoracji:
posiekany pęczek szczypiorku, ogórek kiszony.
Sposób przygotowania:
Cieciorkę miksujemy na jednolitą masę i dodajemy rosół warzywny. W garnku z grubym dnem, na oleju z suszonych pomidorów, smażymy na złoty kolor posiekane cebule, czosnek, pokrojone jabłko, po czym dodajemy suszone śliwki, morele, przyprawiamy i studzimy. Następnie do garnka dodajemy zmiksowaną cieciorkę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany wegetariański smalec nakładamy na ugrillowane wcześniej kromki chleba, posypujemy wędzoną papryką, dekorujemy pokrojonym ogórkiem kiszonym oraz posiekanym szczypiorkiem. Wegetariański smalec najlepiej smakuje pierwszego dnia po przygotowaniu.
Majeranek suszony.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler i
orzeszki ziemne.
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, gorczyca, orzeszki ziemne, soja