Zastosowanie: mięsa, zupy, sosy, ryby
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej przepisów na www.DoradcaSmaku.pl
Warto wiedzieć
Pieprz czarny ziarnisty stopniowo uwalnia swój aromat podczas gotowania, dlatego warto dodać go na początku przyrządzania potrawy. Doskonale nadaje się również do zmielenia w młynku.
Zapiekanka w cieście filo z pieczonymi buraczkami
Składniki:
1 opakowanie ciasta filo, 2 pokrojone w piórka słodkie cebule, 400 g młodego szpinaku, 4 pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku, 1 łyżka kaparów, 8 pokrojonych oliwek zielonych, 8 pokrojonych oliwek czarnych, 8 pokrojonych suszonych pomidorów, 2 łyżki prażonych orzeszków pinii, 4 ziarna Pieprzu czarnego ziarnistego Nadir, 2 jaja kurze, 100 ml śmietany kremówki, 4 upieczone buraczki pokrojone w plastry, 2 pokrojone w plastry sery camembert, 3 łyżki masła do smarowania ciasta.
Do smaku:
gałka muszkatołowa mielona, sól morska.
Do dekoracji:
świeże zioła, 4 łyżki kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania:
Na patelni smażymy na złocisty kolor cebule, a następnie dodajemy szpinak, czosnek, kapary, oliwki, suszone pomidory, orzeszki pinii, ziarenka pieprzu i doprawiamy do smaku. Śmietanę kremówkę łączymy z jajkami i doprawiamy do smaku. Mieszamy farsz z zalewą śmietanowo-jajeczną. Delikatnie rozwijamy ciasto filo, pojedynczo układamy w formie do tarty i smarujemy całość rozpuszczonym masłem. Wykładamy farsz do naczynia, a następnie układamy na wierzchu plastry upieczonych buraczków i sera camembert, po czym wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut, w temperaturze 180°C. Podajemy ze świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną.
Pieprz czarny ziarnisty.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler i
orzeszki ziemne.
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, gorczyca, orzeszki ziemne, soja