Zastosowanie: ryby, sosy, zupy, mięso
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej przepisów na www.DoradcaSmaku.pl
Warto wiedzieć
Papryka przyprawowa pochodzi głównie z odmian o czerwonych owocach. Cechuje się przyjemnym, korzennym i charakterystycznym zapachem. Wpływa nie tylko na smak potrawy, ale także na jej wygląd, lekko ją zabarwiając.
Frytki z cukinii z dipem serowym
Składniki:
2 cukinie, 1 szklanka mąki kukurydzianek, 2 jajka wiejskie, 125 ml wody gazowanej, 1 l oleju rzepakowego, 100 ml gęstego jogurtu naturalnego, 100 g kremowego sera koziego, 1 łyżka Kaparów Smak, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka Musztardy kremskiej, sok z 1/2 cytryny, 1 pęczek świeżej bazylii
Do smaku:
Sól morska, Pieprz kolorowy ziarnisty, Papryka słodka mielona Nadir.
Sposób przygotowania:
Cukinie kroimy wzdłuż, wyjmujemy nożem nasiona, kroimy w słupki ok. 5 cm długości. Przerzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto o konsystencji majonezu, miksujemy: jajka, wodę gazowaną i mąkę kukurydzianą. Doprawiamy papryką mieloną. Przygotowujemy dip: łączymy jogurt i ser kozi z oliwą, musztardą, sokiem z cytryny, kaparami oraz posiekaną bazylią. Doprawiamy pieprzem i solą. Cukinię panierujemy w cieście. Smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor (ok. 3 minut), po czym odsączamy z tłuszczu. Frytki z cukinii podajemy z zimnym dipem jogurtowym.
Papryka słodka mielona.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler i
orzeszki ziemne.
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, gorczyca, orzeszki ziemne, soja