Zastosowanie: zupy, gulasze, mięsa, kiszonki
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej przepisów na www.DoradcaSmaku.pl
Warto wiedzieć
Na Bliskim Wschodzie ziele angielskie często dodaje się do potraw zamiast soli czy pieprzu. Jest on również składnikiem sosu barbecue. W mniejszym stopniu używa się go do przyprawiania kremów, ciast czy likierów.
Flaki cielęce w pomidorach z oliwkami
Składniki:
600 g ugotowanych flaków cielęcych, 100 g pokrojonej w plastry pikantnej kiełbasy chorizo, 2 pokrojone w kostkę cebule, 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku, 500 ml rosołu z kury, 400 ml pomidorów pelati, 8 pokrojonych Zielonych oliwek, 8 pokrojonych Czarnych oliwek, 100 g tartego w płatki sera parmezan, 1 pokrojona chrupiąca ciabatta, olej z suszonych pomidorów
Do smaku:
Sól morska, Pieprz czarny mielony, Ziele angielskie całe Nadir, Tymianek suszony, Papryka słodka
Sposób przygotowania:
Flaki kroimy w dużą kostkę. W rondlu na oleju z suszonych pomidorów smażymy chorizo, cebulę, czosnek i flaki. Następnie dodajemy przyprawy, wlewamy rosół, pomidory i dusimy do miękkości. Do tak przygotowanych flaków dodajemy oliwki i doprawiamy do smaku. Podajemy w miseczkach posypane parmezanem z ciabattą i świeżymi ziołami.
Ziele angielskie całe.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler i
orzeszki ziemne.
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, gorczyca, orzeszki ziemne, soja