Zastosowanie: zupy, sosy, gulasze, marynaty
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej przepisów na www.DoradcaSmaku.pl
Warto wiedzieć
Suszony liść laurowy odznacza się bardzo charakterystycznym smakiem i korzennym zapachem. Liście laurowe można włożyć do pojemników z ryżem, aby nadać mu przyjemny zapach.
Orientalna zupa
Składniki:
1 seler naciowy, 1 por, 2 marchewki, 2 l wody, 8 kapeluszy pieczarek, 7 boczniaków, 1 czerwona papryka, 1 pęczek dymki, 3 ząbki czosnku, 1 pierś z kurczaka, 1 pęczek kolendry, 1 garść kiełków, 5 łyżek sezamu białego, olej sezamowy do smażenia (około 4 łyżki), 6-8 łyżek sosu sojowego, 3 małe cebule.
Do smaku:
Liść laurowy Nadir, imbir mielony, ziele angielskie całe, pieprz kolorowy ziarnisty, sól morska.
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w cienkie plasterki, seler naciowy i por siekamy. Marchew kroimy w plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Do garnka z wodą wrzucamy posiekany seler naciowy, por oraz plasterki marchewki, 4 liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Na suchej patelni prażymy sezam do zrumienienia, przekładamy do miseczki. Pieczarki, obrane i pokrojone w plasterki, smażymy na suchej patelni i po zarumienieniu dodajemy do garnka z warzywami. Na tej samej patelni smażymy na 2 łyżkach oleju sezamowego boczniaki pokrojone w paski, paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych) pokrojoną w paski i dodajemy do zupy. Na pozostałym oleju smażymy cebulę posiekaną w piórka, czosnek pokrojony w plastry i plasterki kurczaka. Po delikatnym podsmażeniu przekładamy do zupy. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy imbir, sos sojowy, posiekaną cebulkę dymkę, doprawiamy solą i pieprzem kolorowym. Na sam koniec gotowania dodajemy posiekaną kolendrę (pozostawiamy odrobinę do dekoracji). Zupę podajemy w miseczkach ze świeżo posiekaną kolendrą i dowolnymi kiełkami.
Liść laurowy suszony.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler i
orzeszki ziemne.
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, gorczyca, orzeszki ziemne, soja