Zastosowanie: baranina, kompoty, gulasze, konfitury
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej przepisów na www.DoradcaSmaku.pl
Warto wiedzieć
Cynamon mielony wyróżnia się intensywnym, słodko-korzennym aromatem, a także przyjemnym piekącym smakiem. Kolor cynamon zależy zarówno od kraju pochodzenia jak i dojrzałości pędów, z których jest zbierany.
Tarta serowa z prażonymi jabłkami
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego, 1/2 kg tłustego sera trzy razy mielonego, 2 jajka wiejskie, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru z wanilią, 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich, 1 szklanka mąki tortowej, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 3 łyżki śmietany 12%, 1/2 szklanki suchej fasoli, 5 obranych i pokrojonych w kostkę jabłek, 2 łyżeczki Cynamonu mielonego Nadir, sok z cytryny, 3 łyżki miodu wielokwiatowego, 50 ml nalewki pigwowej, 2 łyżki masła.
Do dekoracji:
świeża mięta, lody czekoladowe, cukier puder.
Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem z wanilią na jednolitą masę. Następnie dodajemy ser, śmietanę, mąkę, budyń i rodzynki, mieszamy. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy, wysypujemy suchą fasolę, aby obciążyć ciasto i pieczemy w temperaturze 180°C na złoty kolor. Po upieczeniu, fasolę zdejmujemy. Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, około 20 minut. Na patelni na maśle smażymy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy miód, nalewkę i cynamon, odstawiamy żeby ostygło. Ciasto studzimy, kroimy w trójkąty, oprószamy cukrem pudrem, podajemy z lodami czekoladowymi i listkami świeżej mięty.
Cynamon mielony.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler i
orzeszki ziemne.
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, gorczyca, orzeszki ziemne, soja