FSC - www.fsc.org, Mieszany, Papier z odpowiedzialnych źródeł, FSC C151350
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie www.kamis.pl
Glazurowana brukselka
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 25 min
Porcje 3
Składniki:
100 g pokrojonego w słupki boczku
500 g brukselek przekrojonych na pół
½ szklanki bulionu drobiowego lub wołowego
2 łyżki miodu
¾ łyżeczki imbiru mielonego Kamis
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
sok z ½ pomarańczy
sól, pieprz do smaku
1. Boczek smaż na dużej patelni aż będzie chrupiący, przełóż na talerz.
2. Z patelni odlej tłuszcz, pozostawiając ok. 1 łyżki, ułóż brukselkę na przekrojonej stronie, smaż ok. 2 min.
3. Bulion, miód, imbir, skórkę pomarańczową i sok wymieszaj dokładnie w misce, wlej na patelnię. Gotuj bez przykrycia na średnim ogniu ok. 10-15 min do momentu odparowania płynów, dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Przed podaniem posyp boczkiem.
Imbir mielony.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
Zapakowano w Polsce