Na 0,5 l mleka
1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej pół szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (ok. 30 g) cukru, np. trzcinowego.
2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj.
3. Gotowy budyń wlej do miseczek. Budyń najlepiej smakuje na ciepło.
Zamiast cukru możesz dodać 2 łyżki miodu. Ugotuj wówczas budyń na mniejszej ilości mleka (ok. 400 ml). Twój naturalny wybór
Najlepiej spożyć przed końcem: patrz na opakowaniu.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Tarta borówkowa z kremem budyniowym
Spód
- 220 g herbatników
- 110 g miękkiego masła
Krem
- 1 opakowanie Budyniu Duet smak borówka-śmietanka Dr. Oetkera
- 3 łyżki cukru
- 500 ml śmietanki 30 % tł.
Do dekoracji
- 150 g borówek amerykańskich
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30 % tł. (do ubicia)
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
Przygotuj formę do tarty o śr. 24 cm. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i używając wałka, drobno pokrusz i przełóż do miski. Mieszając stopniowo dodawaj miękkie masło do herbatników, aż masa „ciasteczkowa“ zacznie być plastyczna. Następnie rozłóż ją równomiernie w formie do tarty również na bokach formy. Dokładnie dociśnij, aby utworzyć stabilny spód ciasta. Schłodź w lodówce przez ok. 15 minut.
Krem
500 ml śmietanki wlej do garnka i rozmieszaj w niej budyń z cukrem. Ciągle mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Budyń wylej na ciasteczkowy spód i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wystudzenia.
Dekorowanie
Na przestudzony budyń połóż świeże borówki i udekoruj śmietanką ubitą z cukrem pudrem.
Budyń w proszku, smak borówka-śmietanka.
Możliwa obecność zbóż zawierających
GLUTEN.
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. 1 porcja = około 142 g