Przechowywać w temperaturze: +2°C - +6°C
Ser typu Halloumi Grikios
Grikios półtwardy ser na grilla typu halloumi ma prosty skład, który opiera się na mleku krowim, starannie zadbanym by było wysokiej jakości. Mimo pewnego podobieństwa do fety czy mozzarelli, trudno znaleźć mu zastępstwo - szczególnie podczas grillowania. Pod wpływem wysokiej temperatury osiąga pełnię smaku oraz unikalną konsystencję. Jego powierzchnia lekko rumieni się i przypieka, pozwalając delikatnemu wnętrzu nabrać sprężystości. Można go serwować również na zimno. Podobnie jak inne sery typu śródziemnomorskiego jest zwarty, kremowobiały i przyjemnie słony. Zrównoważony profil smakowy sprawia, że ser półtwardy Grikios przypadnie do gustu osobom o różnorodnych upodobaniach kulinarnych.
Inspiracje i przepisy
Inspiracją do powstania produktu Grill Cheese jest tradycyjny przysmak kuchni cypryjskiej - ser halloumi. To produkt niezwykle uniwersalny, wykorzystywany w wielu kuchniach świata. Możemy skroić go w kostkę lub podzielić na plastry, które po podgrzaniu zachowają swój kształt. W takiej formie zamieni lekkie sałatki w sycące, pełnowartościowe dania. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do włoskiej pizzy na cienkim, chrupiącym cieście. Z powodzeniem zastępuje też steka w amerykańskim burgerze. Najlepszy, gdy trafia na talerz jeszcze gorący, zaraz po zdjęciu z grilla lub patelni. Najchętniej łączony z lekkim białym winem wytrawnym, dobrym winem różowym lub piwem.
Cenne wartości odżywcze
Posiada prosty skład, bez konserwantów. Jest źródłem witamin i minerałów, a także wysokiej zawartości białka. Może stać się zatem dobrym uzupełnieniem zrównoważonej diety.
Opakowanie
Ser Grill Cheese typu halloumi został zamknięty w wygodnym opakowaniu "easy open". Dzięki temu wygodnie się otwiera. Warto zrobić zapas w lodówce i mieć pod ręką, gdy tylko zapragniemy szybko stworzyć efektowną sałatkę lub urozmaicić weekendowe śniadanie.
Różnorodny, pełen smaków Grikios
Marka Grikios powstała z uznania dla różnorodnej, pełnej smaków i słońca kuchni greckiej. Dzięki produktom Grikios każdy może stworzyć dania, które przyniosą skojarzenia z gorącymi dniami na śródziemnomorskich plażach i ciepłymi wieczorami w greckich tawernach. Sery sałatkowe oraz grillowe z pewnością dostarczą wielu inspiracji i zachęcą do dalszych kulinarnych poszukiwań.
Ser podpuszczkowy do bezpośredniego spożycia lub na ciepło (grillowany, smażony, pieczony).
Min. temp. °C: 2
Maks. temp. °C: 6
Wymiar liczbowy: 200
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce
Rozmiar opakowania: 200
Jednostka (tekst opisowy): g
Piec w opiekaczu: Metoda przygotowania: Ser pokroić na grube, około 1,5 cm plastry. Smażyć lub grillować przez około 3-4 minuty z każdej strony. Piec przez około 4 minuty w temperaturze 150-200°C. Najlepiej smakuje podawany na ciepło. Od temperatury otoczenia