Najlepiej spożyć przed końcem: data, numer partii i kraj pochodzenia z tyłu opakowania.
Przechowywać w suchym miejscu.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl oraz Facebook.com/Cenosinspiruje
Ryż do sushi
To ryż okrągłoziarnisty, charakteryzuje się krótkimi ziarnami o pękatym kształcie. Ziarna podczas przygotowania wydzielają dużo skrobi przez co ryż jest bardzo kleisty po ugotowaniu. Idealnie nadaje się do przygotowania sushi, które uznawane jest za jedną z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej.
Sushi
Składniki:
- 100 g ryżu do sushi,
- 3 łyżki octu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki drobnego cukru,
- płaty nori,
- dowolne składniki pokrojone w drobne paski np. marchew, ogórek, łosoś,
- marynowany imbir
- sos sojowy,
- mata bambusowa do rolowania,
- folia spożywcza.
Przygotowanie: Ryż przygotowujemy zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Przygotowujemy zaprawę z octu, soli i cukru - całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia się poszczególnych składników. Mieszamy ryż z zaprawą i zostawiamy do przestygnięcia (uwaga: ryż musi być chłodny żeby łatwo zawijał się w rolki, ciepły ryż sprawi, że plastry nori staną się gumowe).
Matę bambusową owijamy folią spożywczą. Następnie układamy płat nori, ryż oraz dowolne składniki pokrojone w paski, całość delikatnie zawijamy. Rolkę tniemy na mniejsze kawałki. Sushi podajemy z imbirem i sosem sojowym.
Smacznego!
Ryż do sushi. Ryż biały okrągłoziarnisty.
Może zawierać zboża zawierające gluten (
jęczmień,
pszenica,
owies,
żyto).