gulasze, dania warzywne, sosy, zupy
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej przepisów na www.DoradcaSmaku.pl
Warto wiedzieć
Czosnek ma charakterystyczny ostry smak i intensywny zapach. Jest ważnym składnikiem marynat do tłustych mięs oraz świetnym uzupełnieniem sosów, zup oraz warzyw. Wzbogaca smak kiełbas oraz domowych wędlin i pasztetów.
Duszone policzki wołowe z chrzanem
Składniki:
2 oczyszczone i osuszone policzki wołowe, 3 łyżki mąki, 2 łyżki Czosnku suszonego Nadir, 2 pokrojone w kostkę cebule, 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku, 1 obrana i pokrojona marchewka, 1 pokrojona łodyga selera naciowego, olej rzepakowy do smażenia, 1 łyżka masła do sosu, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 l rosołu wołowego Nadir.
Do smaku:
Liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, pieprz czarny mielony, sól morska jodowana, chrzan tarty.
Do dekoracji: świeże zioła.
Sposób przygotowania:
Policzki wołowe osuszamy. Mąkę mieszamy z Czosnkiem suszonym Nadir i oprószamy policzki wołowe. Następnie smażymy je dokładnie z każdej strony na złoty kolor. W garnku, na oleju z masłem, smażymy cebule, czosnek, marchew, seler, po czym dodajemy mięso, przyprawy, wlewamy wino, rosół oraz dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem do miękkości. Gotowe policzki wyjmujemy, sos miksujemy i doprawiamy do smaku. Mięso polewamy sosem, dodajemy chrzan tarty i dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy z purée ziemniaczanym lub z ugotowaną kaszą.
Czosnek suszony.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler i
orzeszki ziemne.
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, gorczyca, orzeszki ziemne, soja