Cenos Ryż do risotto 500 g

Nowy produkt

8,29 zł

16,58 zł / kg

5900977013001

szt.

Najlepiej spożyć przed końcem: data, numer partii i kraj pochodzenia z tyłu opakowania.

Przechowywać w suchym miejscu.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl oraz Facebook.com/Cenosinspiruje
Ryż do risotto charakteryzuje się krótkimi ziarnami o pękatym kształcie. W czasie gotowania ziarna te wydzielają dużo skrobi, dzięki czemu nabierają kleistej konsystencji, zachowując przy tym wilgotność i soczystość. Doskonale komponuje się ze smakiem warzyw, grzybów i krewetek. Najlepiej smakuje z parmezanem i dodatkiem białego wina.
Risotto z warzywami
Składniki dla 3-4 osób, czas gotowania 60 minut

Składniki: 300 g ryżu do risotto, około 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki), czerwona papryka, szklanka mrożonego groszku, jedna średniej wielkości marchew, pół główki małego brokuła, pół cukinii, 10 dkg sera parmezan lub cheddar, 3 łyżki oleju, 2 łyżki masła, świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy ryż i mieszamy tak długo aż ryż się zeszkli. Zmniejszamy ogień i dolewamy tyle bulionu, aby ziarna były nim przykryte. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękki. W razie potrzeby można dodać jeszcze bulionu lub wody. Warzywa myjemy, drobno kroimy i zalewamy na chwilę wrzątkiem. Następnie odcedzamy i dodajemy do ryżu. Dodajemy starty ser i masło. Całość gotujemy jeszcze dwie minuty. Jeżeli chcemy, aby potrawa miała bardziej wytrawny smak, oprócz bulionu dodajemy do ryżu jeszcze kieliszek białego wina.
Smacznego!
Ryż do risotto. Ryż biały okrągłoziarnisty.
Może zawierać zboża zawierające gluten (jęczmień, pszenica, owies, żyto).
Jednostka miaryszt.
Może zawierać: jęczmień, zboża zawierające gluten, owies, żyto, pszenica
Wartość odżywcza w 100 g produktu% RWS*
wartość energetyczna1449 kJ17 %
wartość energetyczna341 kcal17 %
tłuszcz<0,5 g<1 %
w tym kwasy nasycone0,1 g<1 %
węglowodany77 g30 %
w tym cukry<0,5 g<1 %
błonnik1,5 g-
białko7,4 g15 %
sól<0,01 g<1 %
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Wymiar liczbowy: 500
czas gotowania: 15 minut
wygodne zamykanie
Rozmiar opakowania: 500
Jednostka (tekst opisowy): g
Gotować: Wsypać 1 szklankę ryżu na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i mieszać aż się zeszkli. Dodać około 1,5 szklanki wody lub bulionu oraz wcześniej podsmażone ulubione składniki i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do momentu wchłonięcia płynu, uzupełniać go małymi porcjami, do momentu aż ryż będzie miękki. Podawać z ulubionymi dodatkami. Od temperatury otoczenia

Producent: Cenos Sp. z o.o.

Cenos Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
www.cenos.pl

Ostatnio oglądane