Najlepiej spożyć przed końcem: data, numer partii i kraj pochodzenia z tyłu opakowania.
Przechowywać w suchym miejscu.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl oraz Facebook.com/Cenosinspiruje
Ryż do risotto charakteryzuje się krótkimi ziarnami o pękatym kształcie. W czasie gotowania ziarna te wydzielają dużo skrobi, dzięki czemu nabierają kleistej konsystencji, zachowując przy tym wilgotność i soczystość. Doskonale komponuje się ze smakiem warzyw, grzybów i krewetek. Najlepiej smakuje z parmezanem i dodatkiem białego wina.
Risotto z warzywami
Składniki dla 3-4 osób, czas gotowania 60 minut
Składniki: 300 g ryżu do risotto, około 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki), czerwona papryka, szklanka mrożonego groszku, jedna średniej wielkości marchew, pół główki małego brokuła, pół cukinii, 10 dkg sera parmezan lub cheddar, 3 łyżki oleju, 2 łyżki masła, świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy ryż i mieszamy tak długo aż ryż się zeszkli. Zmniejszamy ogień i dolewamy tyle bulionu, aby ziarna były nim przykryte. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękki. W razie potrzeby można dodać jeszcze bulionu lub wody. Warzywa myjemy, drobno kroimy i zalewamy na chwilę wrzątkiem. Następnie odcedzamy i dodajemy do ryżu. Dodajemy starty ser i masło. Całość gotujemy jeszcze dwie minuty. Jeżeli chcemy, aby potrawa miała bardziej wytrawny smak, oprócz bulionu dodajemy do ryżu jeszcze kieliszek białego wina.
Smacznego!
Ryż do risotto. Ryż biały okrągłoziarnisty.
Może zawierać zboża zawierające gluten (
jęczmień,
pszenica,
owies,
żyto).