Jedna porcja dostarcza (~50 g): energia 744 kJ 176 kcal 9%*
w 100 g: 1488 kJ / 351 kcal
*% RWS
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Produkt otrzymany z obłuszczonego, połamanego i posegregowanego ziarna kukurydzy. Kukurydza jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin: E, A oraz z grupy B, stanowi także źródło cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarka. Zawiera także cenny selen - pierwiastek stosowany w profilaktyce nowotworowej.
Z kaszki kukurydzianej sporządza się kleiki podawane cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom. Kaszka kukurydziana jest doskonałym źródłem węglowodanów w postaci skrobi i błonnika; pozostając przy tym daniem lekkostrawnym.
Kaszkę kukurydzianą można przygotowywać na wiele sposobów, np. rozgotowuje się ją na kleistą masę, rozsmarowuje na blasze i pozostawia do zastygnięcia, następnie kroi i zapieka lub smaży. Można ją połączyć z masłem, jarzynami, wędliną czy serem i podawać jako dodatek do innych potraw. Natomiast przy gotowaniu na sypko dolewa się wodę w stosunku 1:1. Kaszę gotuje się na małym ogniu, powoli, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.
#ZdrowaRadoscZycia
Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Kaszka kukurydziana
Informacje dla alergików: patrz na składniki zaznaczone
pogrubioną czcionką.
Może zawierać
gluten.