Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
www.DoradcaSmaku.pl
*Sól morska powstaje w drodze naturalnego odparowania wód morskich. Od dawna jest ceniona w kuchni śródziemnomorskiej, a dzisiaj także kuchnia polska odkrywa jej wyjątkowe walory smakowe.
Sól gruboziarnista jest idealna do uzupełniania nią młynków.
Świetnie nadaje się do zapiekania w niej ryb w całości, na przykład dorady, dorsza, pstrąga czy okonia morskiego. Dzięki takiej metodzie zapiekania ryba wbrew pozorom nie jest zbyt słona, a idealnie delikatna i soczysta.
Ryba pieczona w soli
Składniki: 0,5 kg ryby (np. okonia morskiego, dorady lub pstrąga), 1 łyżka masła, 3 białka jaj, 1 łyżeczka Przyprawy do ryb z nutą cytryny Prymat, 1,5 kg Soli morskiej gruboziarnistej Prymat.
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 200°C. Osuszoną rybę nadziewać masłem połączonym z przyprawą. Sól wsypać do miski, dodać 3 białka, wymieszać, połowę przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, ułożyć rybę i przykryć pozostałą częścią soli, dokładnie zamykając rybę w soli. Zapiekać w piekarniku przez 30-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut, a następnie rozbić tłuczkiem i wyjąć rybę.
Sól morska jodowana gruboziarnista.
Produkt może zawierać:
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler i
orzeszki ziemne.