Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu.
Mąka Basia Tortowa Orkiszowa powstaje w 100% z orkiszu. Orkisz to pradawne zboże z gatunku pszenic uprawiane już przed wiekami, szczególnie w starożytności i średniowieczu. Odkryty na nowo orkisz jest obecnie popularny wśród miłośników zdrowej i naturalnej żywności. Ziarna orkiszu są źródłem błonnika, mają wysoką zawartość białka oraz witaminy B9.
Mąka Basia Tortowa Orkiszowa jest doskonała do codziennych domowych wypieków. To idealna alternatywa dla osób, które dbają o zdrowy styl życia, a jednocześnie lubią cieszyć się smakiem i aromatem pysznych domowych wypieków w gronie rodziny!
Muffinki orkiszowe z bakaliami (20 sztuk)
Potrzebne składniki:
- 300 g Mąki Basia Tortowej Orkiszowej
- 4 jaja
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 12 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 4 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 4 g gałki muszkatołowej (1 łyżeczka)
- bakalie
Jaja ubijamy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niej cukier i cukier waniliowy. Następnie wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Po tym dodajemy mąkę orkiszową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą, ciasto cały czas ręcznie delikatnie mieszamy trzepaczką. Do masy dodajemy bakalie i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do 20 foremek na muffinki. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Smacznego.
Mąka tortowa z pszenicy orkisz typ 450